lauantai 30. toukokuuta 2015

Kolme kovaa lootaa

Tiedättekö mitä tuore äiti syö, jos ei halua sortua valmisruokiin?
Laatikkoruokia. Loputtomasti laatikkoruokia. Miksikö? 
Riittää, että heittää ruuat vuokaan ja nostaa uuniin - muuhun ei juuri ole aikaa. Tai hetkittäin voisi olla aikaa kokatakin, mutta ei mitään, mikä vaatisi yhtäjaksoista hellan äärellä oleskelua. Kokkaaminen keskeytyy tässä taloudessa ketunpojan hoitamisen vuoksi noin 3-5 kertaa jokaisella kokkauskerralla. Siinä vaiheessa hellalla ei voi olla käynnissä tarkka suurustaminen, pihvin minuutintarkka paistaminen tai mikään mitä ei vain voisi nostaa syrjään siksi aikaa kun juokset pinnasängyn luo rauhoittelemaan pahaa unta nähnyttä poikasta, vaihtamassa vaippaa tai ihan vain lohduttamassa lasta, koska inhottava tutti päätti karata suusta juuri kun sitä kipeiten olisi tarvinnut. Näin ruokaa tulee kerralla myös sen verran, ettei kokkausrumbaa tarvitse multitaskata monta kertaa viikossa.

Siksi siis laatikot.

Tässä kolme maukasta laatikkoa, joita on meillä tehty tänä keväänä pariinkin otteeseen perusmakaronilaatikoiden ohella. Suosittelen lämpimästi etenkin pinaattilasagnea, kokeile rohkeasti korvata pinaatti nokkosella, näin keväällä sitä saa kantaa metsistä kaksin käsin! 

Kesäkurpitsapaistos

600 g kesäkurpitsaa
ripaus suolaa
1 tlk paseerattua tomaattia
1 pkt sika-nauta-jauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattisosetta
ripaus sokeria
maun mukaan suolaa, paprikamaustetta ja rouhittua mustapippuria
Lisäksi mozzarellajuustosiivuja ja juustoraastetta

Paloittele kesäkurpitsat nosta ne siivilään. Ripottele niiden päälle suolaa. Kääntele suola kurpitsanpalojen sekaan ja anna hikoilla 15 minuuttia. Paahda jauheliha pannulla ja lisää joukkoon hienonnetut sipulit. Lisää paseerattu tomaatti ja tomaattisose. Mausta seos. Purista kurpitsoista ylimääräinen neste pois, esim. talouspaperilla. Kumoa kurpitsat uunivuokaan yhdessä tomaatti-jauhelihakastikkeen kanssa ja laita päällimmäiseksi juustot. Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 40 minuuttia

Punajuuri-jauhelihapastalaatikko

n. puoli pussia pastaa
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
4 isoa säilykepunajuurta
2 herkkukurkkua
1 prk maustettua ruokakermaa, esim. 3 juustoa
hienonnettua basilikaa tai persiljaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paista jauheliha öljyssä pannulla. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Raasta pannulle punajuuret. Lisää hienonnetut herkkukurkut. Sekoita ainekset keskenään. Nosta puolet pastasta voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle jauhelihaseos. Levitä pinnalle loppu pasta. Valuta vuokaan kerma. Kypsennä 200 -asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Ripottele pastavuoan pinnalle hienonnettuja yrttejä.



Pinaattilasagne

Lasagnelevyjä
300 g pinaattia (pakaste tai tuoreena)
40 g voita
vajaa 1 dl vehnäjauhoja  
n. puoli litraa maitoa
3 dl ruokakermaa
1 lihaliemikuutio
1 valkosipulin kynsi
400 g jauhelihaa
suolaa, mustapippuria, paprikamaustetta, ripaus currymaustetta
2 rkl tomaattisosetta
aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan
juustoraastetta (esim. parmesan)

Ruskista jauheliha ja mausta se. Lisää joukkoon tomaattisose ja nosta sivuun odottamaan. Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Kypsennä jauhoja hetki mutta älä ruskista. Lisää maito ja kerma pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia, välillä sekoitellen. Lisää lopuksi lihaliemikuutio ja pinaatti sekä murskattu valkosipulinkynsi. Anna kastikkeen pulpahtaa kerran tai pari ja nosta syrjään. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit.
Kaada kolmannes pinaattimuhennoksesta voideltuun lasagnevuokaan. Ripottele päälle jauhelihaa ja hieman tomaatteja. Asettele päälle lasagnelevyt ja jatka kerrotamista, kunnes aineet loppuvat. Lasagnelevytjä tulee näin kaksi kerrosta ja päällimmäiseksi muhennosta, tomaatteja ja jauhelihaa. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 180-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia.

Huom. jos käytät tuoretta pinaattia, ryöppää se ennen kuin alat valmistaa kastiketta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti