sunnuntai 23. elokuuta 2015

Kirpparilöytö ja tämän hetken lemppariherkut (eli tomaattikeitto ja kesäkurpitsasalaatti)

Eli yksi aarre ja kaksi reseptiä, jotka haluan kanssanne jakaa.
Löysin kirpparilta lelun Ketunpojalle! 
Oliko teillä taaperoina sellaisia toistensa sisään mahtuvia laatikoita, joita sitten koottiin ees taas? Meiltä sellainen löytyi ja ilmeisesti sillä paljon aikanaan leikittiin, koska viimeisen muistikuvan mukaan muoviset laatikot oli pureskeltu reunoilta ja olivat tosi nuhjaisia. Nyt löysin Ketunpojalle vastaavanlaisen lelun kirpparilta, mutta nämä ovat puulaatikoita ja vielä Marimekon!

On se.
Ja vaikkei poikanen ihan vielä niillä osaakaan leikkiä, niin nyt ne odottavat sopivaa aikaa varastossa! Parasta laatikoissa oli se, että Marimekkoa kun ovat - olivat kuvioinniltaan tosi suloisia!
Ja mikä parasta - kun näillä ei enää leikitä, äiti hyödyntää ne sisustuksessa! :D Ovat mukavan värikkäitä ja retron näköisiä. Pari laatikkoa menee Ketunpojan huoneeseen kynätelineeksi, ehkä äitikin saa pari makuuhuoneeseen ja keittiöönkin näitä voisi soveltaa, vaikka sitten servettitelineeksi! Mutta asia kerrallaan, kasvaisi nyt muksu ensin niin isoksi, että osaisi näillä leikkiä :D.

Jokaisessa laatikossa oli oma teemansa, ratsastavan tytön kuutiossa teemana olivat erilaiset kulkupelit, kissa-kuutiosta löytyi myös koira ja muita lemmikksejä, mansikan kaverina oli muitakin marjoja ja kana-kuutiosta löytyy kukko, tipu ja...rikkoutunut kananmuna?? :D
Sitten sananen ruuasta. Elokuu ja sadonkorjuun aika. Kaikki vihannekset ovat tuoreita ja maistuvat parhailta juuri nyt. Talvella kasvihuone- ja tuontikasvikset ovat vain kalpea varjo niistä mauista, joita auringon kasvattamat vihannekset tällä hetkellä sisältävät! Olen aivan ihastunut paahdettuun tomaattikeittoon ja kesäkurpitsasalaattiin, bongasin ne jostain lehdestä hiljattain ja kyllä ovat hyviä! Etenkin salaattiin on ehtinyt kehittyä jo aika paha himo, niin yksinkertaista kun sitä onkin valmistaa. Olen tässä kuussa syönyt sitä jo neljästi, pian on pakko rajoittaa! Mutta kokeile ja arvioi itse, onko hyvää :).

Kesäkurpitsasalaatti

1-2 kesäkurpitsaa (syöjien määrän mukaan)
oliiviöljyä
ripaus suolaa, mustapippuria
salaattia, esim. rucolaa ja jäävuorisalaattia
fetaa murustettuna
pinjansiemeniä paahdettuna
balsamico-kastiketta (esim. Filosin)

Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla ja nosta väriä saatuaan sivuun odottamaan. Viipaloi kesäkurpitsa pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi, esim. juustohöylällä. Kypsennä siivut pehmeiksi pannulla oliiviöljyssä, lisää pieni ripaus suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan. Yhdistä kesäkurpitsa ja salaatti kulhossa. Murustele päälle fetajuusto, ripottele pinjansiemenet ja kruunaa salaatti balsamico-kastikkeella. Nautiskele esim. kanan kera tai isompana annoksena menee myös pääruoasta.

Tomaattikeitto

Kilo tuoreita tomaatteja
valkosipulia oman maun mukaan
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
loraus vettä (kermaa)
sokeria
mozzarellaa

Puolita tomaatit ja asettele leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Ripottele tomaattien päälle valkosipulia oman maun mukaan. Lisää päälle myös oliiviöljyä, hieman suolaa ja mustapippuria. 

Nosta tomaatit uuniin paahtumaan n. 45-60 minuutiksi 200 asteeseen. Tarkkaile tomaatteja, ne ovat valmiita kun ovat saaneet hieman väriä. Älä kuitenkaan anna niiden tummua liikaa! Nosta tomaatit uunista ja siirrä kattilaan. Soseuta tomaatit ja lisää vettä tarvittaessa, että saat keitosta mieleistäsi sosekeittoa. Voit myös lisätä lorauksen kermaa, mikäli haluat taittaa makua pehmeämmäksi. Testaa keiton maku ja taita karvautta pois sokerilla makusi mukaan. Kiehauta. Annostele keitto lautaselle ja murustele päälle mozzarella-juustoa. 

Näissä herkuissa maistuvat kesä ja sadonkorjuu!

2 kommenttia:

  1. Ihan mahtava löytö tuo Marimekon laatikkohässäkkä!

    VastaaPoista
  2. Hih, ja monikäyttöinen. Näen siinä lisää käyttötarkoituksia sitten kun ei enää kelpaa leluksi.. ;)

    VastaaPoista